Een blik op de maakindustrie
Over ons
Een blik op de maakindustrie

Je bent gepassioneerd door alles wat met technologie te maken heeft? Je verruimt graag je kennis en blijft liefst op de hoogte als het gaat over nieuwe gadgets of ontwikkelingen binnen wereld van industrie en productie? In deze blog word je meegenomen in de wereld van de technologische maakindustrie. Je vindt er handige tips en nuttige links terug op het gebied van Industrial & Manufacturing. De informatie die u hier terugvindt, is er op gericht een breed publiek te voorzien van kennis, nieuwtjes en feiten. Geen zorgen dus wanneer je een complete leek bent. Dankzij de gestructureerde artikels vind je meteen een antwoord op al je vragen en leer je ook nog iets nieuws.

Categorieën

Een blik op de maakindustrie

Rookgasafvoeren voor particulieren: voor welk systeem ga jij en waarom?

Kathryn Woods

Rookgasafvoeren zijn geen thema waar veel huiseigenaren of bedrijfseigenaren vaak aan denken of mee bezig zijn. Toch zijn rookgasafvoersystemen ontzettend belangrijk in elk pand. Zonder een betrouwbaar afvoersysteem voor rookgassen kunnen er gevaarlijke en zelfs levensbedreigende situaties ontstaan. Nog steeds doen zich jaarlijks tientallen incidenten en ongevallen voor, waarbij er doden en gewonden vallen door koolmonoxidevergiftiging. Vergiftiging en inademen van schadelijke gassen als fijnstof is een van de grootste gevaren bij afvoersystemen voor rookgas die defect of van slechts kwaliteit zijn. Zorg er daarom voor dat als je een nieuwe open haard, een pelletkachel of een gashaard aanschaft, je jezelf ervan verzekerd dat je rookgasafvoersysteem optimaal werkt. Maar welke rookgasafvoersystemen kun je allemaal kopen als particulier woningeigenaar? Welke soorten zijn er beschikbaar? En wat is de meerwaarde en wat zijn de minpunten van elk systeem? Lees snel verder voor de antwoorden op deze vragen!

Er zijn vijf hoofdsoorten rookgasafvoeren verkrijgbaar

Het basissysteem voor het afvoeren van rookgassen is tegenwoordig de zogenoemde concentrische afvoerbuis. Dit zijn afvoerbuizen die uit twee geïntegreerde buizen bestaan. Het is niet zo vreemd dat deze rookgasafvoerbuis zo populair is, want concentrische rookgasafvoeren hebben een aantal kenmerken die meer dan aantrekkelijk zijn. In de eerste plaats is dit systeem het mest veilige systeem om rookgassen naar buiten af te voeren. Dat heeft te maken met de dubbele buizen van dit systeem. Aan de binnenzijde zit een buis die de schadelijke gassen van een pelletkachel of gashaard afvoert naar buiten toe. Daaromheen zit een extra buis, die frisse lucht van buiten aantrekt en zo zorgt voor een beter verbranding in de kachel of haard. Dit systeem levert hierdoor een interessante energiewinst op, maar is daarnaast enorm veilig. Mocht er een lek in de binnenbuis zitten, dan komt er geen CO2 je woning binnen, maar komt deze gevaarlijke gas in de tweede, beschermende buis terecht. Een concentrisch systeem kan daarom je leven redden!
Naast concentrische systemen kennen we ook nog de enkelwandige (of parallelle) systemen. Deze afvoerbuizen bestaan uit één enkele buis en niet uit twee buizen, zoals bij het concentrische afvoersysteem.
Ten slotte zijn er voor woningen ook nog prefab schoorsteensystemen beschikbaar. Hierbij lopen alle afvoersystemen - zoals die van de cv-installatie, de afzuigkap en de badkamer - uit op een centrale schoorsteenafvoer naar buiten toe.

Wat te doen als particuliere woningeigenaar?

Ben je als woningeigenaar van plan om een keuze te maken uit de drie genoemde rookgasafvoersystemen? Dan kun je uit het oogpunt van veiligheid en het efficiënte energieverbruik het beste kiezen voor de concentrische rookgasafvoer variant. Bij de afvoer vanuit de keuken en douche - waar vocht weggezogen moet worden - is een enkelwandige of parallelle afvoer ook afdoende.


Delen