Een blik op de maakindustrie
Over ons
Een blik op de maakindustrie

Je bent gepassioneerd door alles wat met technologie te maken heeft? Je verruimt graag je kennis en blijft liefst op de hoogte als het gaat over nieuwe gadgets of ontwikkelingen binnen wereld van industrie en productie? In deze blog word je meegenomen in de wereld van de technologische maakindustrie. Je vindt er handige tips en nuttige links terug op het gebied van Industrial & Manufacturing. De informatie die u hier terugvindt, is er op gericht een breed publiek te voorzien van kennis, nieuwtjes en feiten. Geen zorgen dus wanneer je een complete leek bent. Dankzij de gestructureerde artikels vind je meteen een antwoord op al je vragen en leer je ook nog iets nieuws.

Categorie├źn

Een blik op de maakindustrie

Collectieve rookgasafvoer

Kathryn Woods

Collectieve rookgasafvoer

Rookgas is een mengeling van verschillende schadelijke stoffen. Dit gas komt vrij wanneer iets op een bepaalde brandstof loopt. Bijvoorbeeld de CV ketel. Wanneer de CV ketel zijn werk doet, komt hier dus rookgas bij vrij. Dit moet natuurlijk naar buiten geleid worden en dat gebeurt door middel van een rookgasafvoer. Bij een gebouw met meerdere CV ketels in een kan er gekozen worden voor een collectieve rookgasafvoer.

Rookgassen

Rookgassen zijn schadelijk voor de mens en daarom is het nodig om deze gassen uit het huis weg te geleiden. De CV ketel zorgt er voor dat er warmte in de woning komt. Door water te verwarmen en dit te pompen naar de verschillende radiatoren en kranen in de woning, zorgt de ketel er voor dat de woning opwarmt. De ketel werkt op brandstof en bij de werking van de ketel komen dus schadelijke stoffen vrij. Deze stoffen noemen we gezamenlijk rookgas. De stoffen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit koolmonoxide en stikstofgas. Om deze uit de woning weg te leiden, wordt er gebruik gemaakt van een rookgasafvoer.

Rookgasafvoer

De naam van het product zegt het eigenlijk al. Een afvoer om rookgas af te voeren. En dat is ook precies wat deze leiding doet. De afvoer zit bevestigd op de CV ketel en zorgt er dus voor dat de stoffen die vrijkomen vervoerd worden uit het huis. Deze stoffen worden dus naar buiten vervoerd. Op die manier kunnen de stoffen geen schade in huis aanrichten. De afvoer eindigt boven op het dak van het huis. Vaak is dit een kleine buis die dus boven het huis uitsteekt.

Collectieve rookgasafvoer

Wanneer we kijken naar grote gebouwen, kan het zo zijn dat deze gebouwen meer dan een CV ketel hebben. Wanneer voor elke ketel een aparte afvoer moet komen, zou dit veel geld en ruimte kosten. Met die reden is dan ook een collectieve rookgasafvoer bedacht. Bijvoorbeeld bij een appartement of een flat is het niet erg handig om zoveel individuele afvoeren te hebben. Een collectieve rookgasafvoer is dus een afvoer waarop verschillende CV ketels hun rookgassen afvoeren. Deze collectieve afvoer zorgt er op zijn beurt dan ook weer voor dat alle rookgassen naar buiten worden geleid en dus niet in de woningen blijven hangen.

Controleren van de ketel en de afvoer

Omdat zowel de ketel als de afvoer gevaarlijke stoffen vervoerd, is het belangrijk dat deze bij tijds nagekeken worden. Vaak gebeurt dit door een monteur. Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje en daardoor is het belangrijk dat alles ook nagekeken wordt.


Delen